My love is music

I'll leave my love between the stars. -David Bowie

tiistai 1. syyskuuta 2009

Arabian aarteita ja ihmeellisyyksiä

Edellisen jutun myötä äitini innostui esittelemään Arabian aarteita, joita en aiemmin edes ollut tajunnut, että ne ovat arabiaa. Ja taas on muuten hukassa monien astioiden nimet, suunnittelijat, ja vuosiluvut eli jos tiedät niin rohkeasti kertomaan vaan.

Tämä lautanen on ehkä 40-luvulta. Äitini on saannut sen äidiltään. Mummo on kertonnut aikoinaan, että lautanen on Kuopiosta ostettu. Lautanen on toiminnut pullalautasena kahvipöydässä ja on edelleen käytössä.


Arabialautasen leima, jossa näkyy, että tämä on käsinmaalattu. Leimassa lukee mielestäni Handpainted by Yy.


Tämän ihmeellisen arabia-astian sain iskältä muutama vuosi sitten joululahjaksi. Tunnistaako kukaan mikä se on? Ja onko tämmöisiä ollut Arabian tuotannossa useampiakin?


Voisiko se olla sinappi tai voi-astia?

Astian leima vaikuttaa, kuitenkin melko uudelta.

Arabian ruoka lautanen. Onko kenellekkään aavistusta tästä, että miltä vuosikymmeneltä tämä on ja minkä niminen?

Leimassa lukee: lasitteen suojaama koriste.


Arabian tarjoilulautanen, joka on isän äidiltä periytynnyt meille. Se on kakkoslaatua ja ehkä toisen maailmansodan jälkeinen, voi toki olla aikasempikin. Tietääkö kukaan minkä niminen vati on, ja miltä ajalta?

Tarjoiluvadin leima jossa näkyy se, että se on kakkoslaatua.


Mummoni häälahjat. Kaksi Arabialautasta, näillä ikää varmasti jo on, mutta taas heitän ilmoille samat kysymykset miltä ajalta ovat ja minkä nimisiä? Aika näkyy näissä.


Nämäkin lautaset ovat kakkoslaatua, mutta tunnearvoltaan ne ovat sitäkin huikeammat. Leima on painettu.

Toisen lautasen leimat, ja tässä näkyy, kuinka aika on koetellut lautasta.


Ja viimeiseksi Arabian uunikulho, joita meillä oli isompikin, mutta se on hajonnut käytössä. Tämä kulho on luultavasti 70-luvulta. Näitä löytyy tällä hetkellä paljon kirpputoreilta.Uunikulhon leima.

Tuulahdus taas menneestä ajasta. Mitä tunteita sinulle Arabia herättää? Löytyykö teidän kotoa arabian aarteita? Mikä on sinulle rakas Arabian astia?

8 kommenttia:

 1. Vau mitä astioita! Noilla on varmasti tunteiden lisäksi rahallista arvoa. Pakkaa nuo kassiin ja vie Oulun Antiikkimessuille parin viikon päästä, niin ulkomaanmatka on lähempänä ;)

  VastaaPoista
 2. Ei ehkä kuitenkaan. On niillä varmastikkin rahallista arvoa, mutta ei olla myymässä niitä, olisi kyllä kiva tietää tosiaan, ketkä nuo astiat on suunnittelleet ja niin edelleen. Ehkä koitan kovalla työllä ansaita rahat sinne ulkomaille. :)

  VastaaPoista
 3. Hei! Tässä sinulle hieman tietoa astioistasi kuvien järjestyksessä: Eka lautanen on leiman käyttövuosien mukaan v. 1964-71. Samoin seuraava kippo. Mulla on kans tollanen melk. samanlainen kupu, mutta ei lautasta:( Samoilta vuosilta myös seuraavat lautanen ja tarj.vati. Vati on Sirkka- sarjaa. Seuraavan kahden lautasten massaleimasta saan selville valmistus-vuoden ja kuukaudenkin, se on huuhtikuu 1944. Viimeinen uunikulho on kuten sanoit aika yleinen, se on vuosilta 1949-64. Laiman olla olevista luvuista saisi valmistusvuoden selville, mutta eka numero niin suttaantunut etten saa siitä selvää.. Kerään itse Arabian astioita ja mulla oma blogi niille:

  http://arabianaarteet.blogspot.com/

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. eekku: eikös olekkin! Arabian astioissa on jotain ajatonta kauneutta :)

   Poista
 5. 1. Kuvan lautanen: vuosilta 49-64, nimeltään Windflower, suunnittelija Olga Osol

  2. Kuvan (sinappi?/voi?)astia: vuosilta 49-64 tuokin, voisiko olla nimeltään Siro? Näyttöni vääristää sen verran, etten näe astian pintaa kunnolla.

  3. Kuvan lautanen: vuosilta 49-64, nimeltään Sampo. Suunnittelija Raija Uosikkinen. Tarkemmin vuosilta 63-71?

  4. Tarjoiluvati: vuosilta 49-64, kaiketi nimeltään Sirkka.

  5. Häälahjalautaset: en saa leimasta kunnolla selvää, joten kannattanee käydä ihan asiantuntijan luona :)

  6. Uunikulho: ei varsinaista nimeä, suunnittelija Edvin Lindqvist, vuosilta 1953-1970

  Iät olen siis katsonut leimojen perusteella, tarkemmat tiedot saa etsimällä suunnittelijan mukaan, jolloin saa hieman tarkemman vuoden selville, joskaan ei aivan täysin tarkkaa :)

  Vanha juttu näytti olevan, mutta onpahan nyt kerrottu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi: kiitosta vaan! :) On tainnut tulla vastaan nuo muut astioiden nimet tässä vuosien varella vastaan paitsi tuo sinappi/voi astian nimi, :)

   Poista
 6. Moi. Tuo VOIastia näyttää olevan AS-sarjaa. Siro-nimiseltä se ei mielestäni näytä mallin ja kermanvärisyyden takia.
  Itse olen ostanut samanlaisen FQ-mallisen lautasen vihreällä kuviolla Tammenterho-nimisenä. Sillä kai ei ole oikeaa nimeä, kun kuvio on laitettu aina II-laadun astioihin: lautasiin, kastikekaatimeen jne.

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails